
Hidroizolatii Terase. Cauzele Infiltratiilor
De ce lucrarile de hidroizolatii terase au probleme ?
Adesea lucrarile de hidroizolatii terase/termo hidroizolatii terase din Bucuresti si din Romania, sunt realizate in sistem multistrat cu membrane bituminoase de tip "BRICOLAJ", acestea avand grosimi mici si o singura armatura inglobata in masa de bitum.
Enumeram pe scurt principalele cauze ale infiltratiilor:
1. Calitatea si si aditivarea bitumului ↗
Majoritatea lucrarilor de hidroizolatii terase sunt executate cu membrane bituminoase din bitum aditivat cu SBS. Acest bitum este de o calitate mai slaba si nu se preteaza conditiilor climaterice din tara noastra. Sub actiunea a soarelui, membranele imbatranesc si permite aparitia crapaturilor si a dezlipirilor de pe suprafata verticala. De aceea lucrarile de hidroizolatii terase / termo hidroizolatii terase devin fragile. Apar infiltratii la gurile de scurgere si la rosturile de dilatatie, in campul curent si la atic apar desprinderi. Aditivarea cu APP confera membranelor o durata de viata marita, precum si un comportament net superior in prezenta actiunilor conditiilor atmosferice.
2. Armaturile si grosimea membranelor ↗
Este necesară o proiectare adecvată a lucrarilor de hidroizolatii terase. Conform normativului NP 040, lucrarile de hidroizolatii terase in sistem multistrat, presupune utilizarea a doua randuri de membrane bituminoase avand armaturi diferite si 4 mm grosime pentru ultimul strat.
Armatura din fibra de sticla asigura stabilitate dimensionala, cea din poliester asigura rezistenta la sfasiere/tractiune. De foarte multe nici ori nu se tine cont. Sunt cazuri cand hidroizolatiile au fost executate cu membrane avand aceasi armatura. In Romania, multe membrane bituminoase sunt exprimate in kg/m2. Greutatea de 4.5 kg/m2 este echivalentul a 3.6 - 3.8 mm grosime. In cazul membranelor de 4 mm grosime, exista suficient bitum sa se topeasca si sa adere pe stratul suport.
Cateodata executia este tratata superficial. Suluri intregi de membrana bituminoasa sunt lipite pe suprafata verticala si pe cea
orizontala, nerealizandu-se scafele de rigoare. Nu mai pomenim de lipirea lor in jurul zonei sortului de tabla al aticului. Deasemenea montarea si etansarea gurilor de scurgere este defectuoasa si nu se executa conform detaliilor de executie. Regula de baza este inceperea de la punctul cel mai jos (gura de scurgere). Nu o data am vazut cum lipiturile la suprapunere au fost executate contra apei.
4. Aderenta membranei pe stratul suport.
Calitatea amorsei sau amorsarea improprie a stratului suport in vederea unei lucrari de hidroizolatii terase, duce in scurt timp la dezlipirea membranelor. Acest lucru se observa in special la suprafetele verticale, unde se vede betonul neamorsat. La o verificare atenta in campul curent, lipirea membranelor pe stratul suport nu este continua, fapt ce duce la aparitia unflaturilor si a desprinderilor. De multe ori toata hidroizolatia a migrat, creand asa numitele "valuri".
5. Intetinerea hidroizolatiilor ↗
Lipsa inspectiilor si a verificarilor lucrarilor de hidroizolatii terase, duce adesea la deteriorarea ei si aparitia infiltratiilor. Pentru intretinerea si marirea duratei de viata a lucrarilor de hidroizolatii terase, iata ce trebuie sa faceti de doua ori pe an.
Cheia unor lucrari durabile de hidroizolatii terase, este proiectarea si utilizarea de membrane bituminoase de inalta calitate, avand inglobate in masa de bitum doua armaturi diferite. Astfel, lucrarile de hidroizolatii terase au proprietăți fizice excepționale, cum ar fi rezistența la impact, la rupere, la tracțiune, la grindina si la UV.
Un factor decisiv este punerea lor in opera. Lipirea la rece cu adeziv bituminos de inalta performanta permite castigul in plus de 1 mm de hidroizolatie si o pozare rapida, diminuand astfel manopera si costurile de executie. Astfel, in acest mod lucrarile de hidroizolatii terase beneficieaza de o aderenta si o lipire completa in campul curent. Rezultatul, lucrari de hidroizolatii terase cu rezistenta indelungata in timp si la intemperii.